sunnuntai 4. elokuuta 2013

      

Elokuu - kesäajan kolmas kuukausi. 

On metsän antimien keräämisen ja peltosadosta nauttimisen paras aika!





Valkosipulit, sipulit, porkkanat, punajuuret, purjot, kesäkurpitsat, pavut, sellerit, salaatit, perunat, lukuisa lajimäärä yrttejä ja monet, monet muut viljelyni tuotokset palkistevat huhtikuusta alkaneen viljelykauden sadon ollessa nyt parhaimmillaan. Ja entäpä marjat; mansikat, lakat ja mustikat ovat jo pakasteena tai hilloina, herukat ja karviaiset odottavat parhaillaan vuoroaan.



                      Sitä niittää mitä kylvää - ja sellaista satoa saa, miten kylvöksiään hoitaa


Joka kevättalvi alkaa ihanan päätöksenteon aika - mitäpä kylväisin ja istuttaisin tänä keväänä. Mitä uusia, mitä aikaisempia lajeja. Kylvökauden jälkeen alkaa odotus - kasvamisen ihmeen ihmettely ja taimien hoito. Onneksi sade ja aurinko ovat vuorotelleen sopivasti tänä kesänä, joten viljelytaitoni eivät ole olleet kovinkaan paljon koetuksella.

Elämässämme asiat taitavat olla samalla tavalla. Mitä kylvetään, sitä niitetään ja kuinka kylvöksiämme - siis asioitamme - hoidamme, sellainen on sato, toimintamme tulos.
Olen kesän aikana pohtinut yrittäjien - myös omaani - toimintaa, ja olen miettinyt omaa toimintaani ihmisenä. Millaista jälkeä jätän yrittäjänä ja ihmisenä, millaista esimerkkiä näytän, millaista satoa tulen saamaan siis eteeni? Olenko tehnyt parhaani, olenko ollut rehellinen ja vilpitön tekemisissäni? Osaanko riittävästi? Mitä, jos olen epäonnistunut? Mitä, jos olen tehnyt vääriä valintoja tai toiminut väärin? Mitä, jos joku on ymmärtänyt aikeeni tai sanani väärin ja on loukkaantunut?


                               Ihminen on erehtyväinen -hänen tulee olla myös anteeksiantavainen

Ajatusten myllertäessä eteeni tulivat jostain kirjoituksesta alla olevat sanat. Voimme korjata virheemme ja tehdä tulevaisuutemme toisenlaiseksi. Voimme pyytää ja antaa anteeksi itselle ja muille. Voimme unohtaa menneet ja saada energiamme parempaan, uutta luovaan käyttöön. Yrittäjien keskinäinen veljeys ja avunanto on erityisen tärkeää. Meitä ei ole liikaa eikä meillä ole liikaa resursseja hukattavaksi. Yhteistyössä on meidän vahvuus. 

Anna minulle anteeksi kaikki ne kerrat,

kun puhuin vaikka olisi pitänyt kuunnella,
kun suutuin vaikka olisi pitänyt sietää,
kun toimin vaikka olisi pitänyt odottaa,
kun pelkäsin vaikka olisi pitänyt ilahtua,
kun moitin vaikka olisi pitänyt rohkaista,
kun arvostelin vaikka olisi pitänyt kiittää,
kun sanoin kyllä vaikka olisi pitänyt sanoa ei,
-----
kun sanoin ei vaikka olisi pitänyt sanoa kyllä.


Syksy on myös uuden alkamisen ja tormakkaan tekemisen aikaa


 Nurmeksen Yrittäjät ry:n kesä on ollut toimelias, ja syksy näyttää olevan sitä myös.
Olemme jo kesän aikana laatineet Nurmes-Seuran,  Vanhan kauppalan asukasyhdistyksen ja Nurmes-Valtimo matkailuoppaat ry:n kanssa yhteistä kunnallisaloitetta Nurmeksen fyysisen ympäristön siisteyden ja kunnossapidon edistämiseksi. 

Koska on oikein, että ei olla vain vaatimassa, vaan myös itsekin tekemässä ja vastuuta kantamassa, järjestämme Nurmes-Talon takana olevan Elias Lönnrotin puiston siistimistalkoot keskiviikkona 28.8.2013 alkaen klo 17.00- Talkoiden jälkeen juomme talkookahvit ja luovutamme kunnallisaloitteen juuri pestyllä puiston esiintymislavalla. 

Jokainen blogin lukija, jos sinulla on yhtääkään aikaa ja  intoa olla mukana kotipaikkakunnan vetovoimaisuuden edistämisessä, tulehan mukaan talkoisiin! Ota mukaan vaikkapa lehtiharava ja vilpitön, iloinen mieli, kaikki muu hoituu järjestäjien toimesta!

Valtakunnallisena Yrittäjän päivänä 5.9.2013 kutsumme nurmeslaiset Y- kahvikodalle Nurmeksen kauppatorille klo 8.00 - 14.00 välisenä aikana. Nurmeksen kaupungin valtuuston, kaupungin hallituksen ja kaupungin johto ovat heti aamusta kodallamme. Allekirjoitamme silloin Suomen Yrittäjät ry:n koko Suomessa toteutettavan toimintamallin,  sopimuksen yrittäjyyden edistämisestä Nurmeksessa.
 Nurmeslaisten Potakkajuhlat ja iltakauppatapahtuma toteutetaan kauppatorilla jo sitten seuraavana päivänä, 6.9. klo 16-22. Tähän tilaisuuteen on mahdollista tulla myymään ja esittelemään omia tuotteitaan tai palveluitaan, tai tulla esittämään taitojaaan torilavalle!  Olitpa yrittäjä, yhdistys, seura, yksityinen ihminen, nuori tai vanha, tai lapsi. Tule, tule näyttämään osaltasi, meille muillekin - koko Nurmekselle -, mitä kaikkea hyvää meillä täällä on! 
Meillä on nimittäin täällä paljon enemmän ja paljon parempaa, mitä itsekään aina ymmärrämme.


YRITTÄJYYS KANTAA NURMESTA

Ella Kärki
puheenjohtaja





www.nurmeksenyrittajat.fi









 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti